“We moeten vast nog wat improviseren, maar daar zijn we gelukkig goed in”
Mirthe Kok, Agogisch medewerker, Intensieve vervolgbehandeling
Mirthe en haar collega’s hebben de verhuizing wekenlang voorbereid. Want behalve veel werk, is die ook spannend, vooral voor patiënten. We spraken haar vlak van tevoren, in de aanloop naar de grote dag. ‘Ik kijk er nu echt naar uit’.
Oud-medewerker Ad Rouw herinnert zich de locatie in Apeldoorn als een soort dorp, met veel faciliteiten en een gemoedelijke ons-kent-ons-sfeer. Heb jij daarvan nog iets meegekregen?
“Nee, toen ik in 2019 bij GGNet in Apeldoorn begon was er nog wel een horecagelegenheid op het terrein. Maar het zwembad, de volkstuinen en de bakkerij ken ik alleen uit verhalen. Het terrein was de afgelopen jaren al aan het afschalen. En sinds de verhuizing van Scelta naar Groot Graffel, begin december, voelt het echt kaal. Ik geniet elke dag van mijn werk, begrijp me niet verkeerd. Maar het is tijd dat wij ook overgaan naar Warnsveld.”

Waar kijk je het meest naar uit?
“In het nieuwe gebouw De Spreng zitten we straks met veel afdelingen, teams en expertises onder een dak. Uit die korte lijntjes komen vast mooie samenwerkingen voort. Met de collega’s van De Meent en VGGNet bijvoorbeeld. En omdat we in Warnsveld met verschillende partijen bij elkaar zitten, is het therapieaanbod op de locatie zelf een stuk groter dan nu aan de Deventerstraat in Apeldoorn. Daar ben ik blij om, dat is goed voor onze patiënten. We kunnen onze behandeling nog beter op hen en hun persoonlijke situatie afstemmen. Ook verheug ik me op de mooie, moderne inrichting van onze afdeling. Daar hebben we zelf over meegedacht. We hebben de kleuren uitgekozen en de meubels mee uitgezocht. Heel leuk om binnenkort het eindresultaat te zien.”
Hoe hebben jullie je voorbereid op de verhuizing? Het lijkt me een flinke klus.
Door het samenvoegen hebben we minder bedden nodig, kunnen we efficiënter werken. “Het is inderdaad heel veel werk. We zijn er al weken mee bezig, op allerlei manieren. Door het samenvoegen hebben we minder bedden nodig, omdat we efficiënter kunnen werken. Niet alle patiënten kunnen of willen mee verhuizen vanuit Apeldoorn naar Warnsveld, dus zijn we al een tijdje aan het onderzoeken welke patiënten op een andere plek terechtkunnen of ambulant behandeld kunnen worden. Verder hebben we een folder laten maken voor patiënten en hun familieleden over het ‘wat en hoe’ van de verhuizing en welke rol de familie op zich kan nemen. En voor een eerste kennismaking met het nieuwe pand hebben we vlak voor de verhuizing twee kijkmomenten gepland; in de ochtend voor patiënten en naasten, in de middag voor collega’s en hun familie. Maar hoeveel voorbereidingen we ook treffen, we moeten rondom de verhuizing vast nog wat improviseren. Gelukkig zijn we daar goed in. Het hoort bij ons werk en maakt ons vak juist zo leuk.”

''Sinds de verhuizing van Scelta naar Groot Graffel, begin december, voelt het echt kaal. Ik geniet elke dag van mijn werk, begrijp me niet verkeerd. Maar het is tijd dat wij ook overgaan naar Warnsveld.”
Wat vinden patiënten van de verhuizing?
“Sommigen zeggen heel stellig: ‘Ik ga niet mee, wat moet ik daar, ik ken daar niemand.’ Voor een aantal van hen hebben we een andere fijne plek kunnen regelen. Voor anderen niet, dus het is best spannend hoe die straks reageren. We gaan er natuurlijk alles aan doen om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Want weet je, als medewerker kun je kiezen om niet mee te gaan naar Warnsveld, om ergens anders te solliciteren. Dat kan een moeilijk besluit zijn, maar we hebben in elk geval die vrijheid. Onze patiënten hebben die niet, dus ik kan me hun onrust of onwil wel voorstellen. We hebben in de dagen rondom de verhuizing extra inzet ingepland, zodat we hen allemaal goed kunnen begeleiden bij deze overgang.”

Jullie verhuizen op 4 maart. Hoe ziet die dag eruit?
“Tot aan de lunch verloopt de dag min of meer zoals normaal. Daarna vertrekken we met een touringcar naar Warnsveld. Om de verhuisdag een feestelijk tintje te geven, staat ons daar een frietkraam op te wachten. Verder pakken we niet groots uit, we organiseren geen speciale activiteiten. We willen juist proberen om alles op de nieuwe locatie zo snel mogelijk zo normaal mogelijk te maken. En dat wordt nog best een uitdaging, want ook voor de teams is alles nieuw en even zoeken.
‘In De Spreng kunnen we onze behandeling nog beter op de patiënten en hun persoonlijke situatie afstemmen’
Succes met de nieuwe start in Warnsveld. “Dankjewel! We gaan gewoon maar beginnen. We hebben een superfijn en steady team. Ik weet zeker dat we ons snel thuis voelen in De Spreng.”