De éérste 100 dagen van... Birke!
De eerste 100 dagen van… Birke! ‘De keuze om over te stappen naar de ggz, is de beste keuze die ik in tijden heb gemaakt’.
Vandaag spreken we met Birke Kiewiet (37). Zij is psychiatrisch verpleegkundige bij Beschermd Wonen in Doetinchem. Na jarenlang in de ouderenzorg te hebben gewerkt, maakte ze de overstap naar de ggz. Wat heeft haar ertoe bewogen deze sprong te maken? We spreken met haar over deze keuze, haar ervaringen in de eerste maanden bij GGNet, en haar visie op zorg.
Kun je jezelf kort voorstellen?
“Mijn naam is Birke Kiewiet, ik ben 37 jaar en werk nu ruim vier maanden als psychiatrisch verpleegkundige bij Beschermd Wonen in Doetinchem. Mijn werkverleden ligt in de ouderenzorg, waar ik in 2010 begon. Ik heb daar in verschillende teams gewerkt, onder andere in de thuiszorg met zelfstandig sturende teams. Het was een hele andere wereld, zonder wijkverpleegkundigen die de indicaties regelen. Ik heb destijds samen met mijn collega’s zelf een team opgestart waarin dit van de grond kwam binnen de organisatie.”
"Na een paar verhuizingen zijn we in 2019 weer teruggekeerd naar de Achterhoek, terug naar Etten.
Ik werkte toen nog steeds bij dezelfde organisatie, maar in een ander team. Op dat moment was er een kantelpunt voor mij. Ik werkte in een klein, zelfsturend team. Dat vraagt veel flexibiliteit. Met een jong gezin en een klein team werd het moeilijk dit te kunnen bieden. Na de geboorte van mijn tweede dochter en de coronatijd begon ik in een verpleeghuis, maar ik merkte steeds meer dat ik niet meer in mijn werk paste. Fysiek werd het zwaarder en ik begon na te denken: Is dit nog wel wat ik wil doen?”
Hoe is jouw interesse in de ggz toen ontstaan?
"Die interesse ontstond eigenlijk al tijdens mijn tijd in de thuiszorg. Ik kwam geregeld patiënten tegen met een ggz-achtergrond en vond het altijd fascinerend hoe zij met hun problemen omgingen en hoe wij hen daarbij konden helpen of ondersteunen. Toch dacht ik nooit dat ik de overstap naar de ggz zou kunnen maken. Misschien omdat ik dacht dat ik niet de juiste diploma’s had of dat het een ander soort zorg was waar ik geen aansluiting bij zou vinden, daar kan ik niet echt mijn vinger op leggen. Maar op een gegeven moment zag ik een vacature bij GGNet en besloot ik ervoor te gaan. Ik wist dat waar ik toen werkte niet langer mijn plek was, dus ik solliciteerde. Het was spannend, maar het voelde als de juiste stap. Een echte sprong in het diepe. ”
Waarom viel je keuze op GGNet?
“Ik hield al een tijdje verschillende ggz-organisaties in de gaten, en GGNet sprong er voor mij uit omdat het een grote werkgever is in de Achterhoek. Toen ik de vacature zag, was ik meteen geïnteresseerd. Bij het sollicitatiegesprek kreeg ik meteen een goed gevoel. Het was alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Alles in mij zei: ‘Dit is waar ik wil zijn, hier hoor ik thuis.’ Dat gevoel klopte helemaal. De organisatie voelde warm en welkom, en dat maakte de overgang veel makkelijker. Het gaf me echt het vertrouwen dat ik de juiste keuze had gemaakt.”
Hoe kijk je nu terug op die verandering?
"Echt heel erg goed, absoluut! Het is echt een hele goede keus geweest. Ik ga nu met plezier naar mijn werk en, misschien nog wel belangrijker, ik ga ook met een gerust gevoel weer naar huis. De werkdruk in de ouderenzorg was enorm hoog. Daar ging het er – plat gezegd - vaak om, om iedereen op tijd aan de koffie te krijgen. In de ggz heb ik veel meer tijd om met mensen in gesprek te gaan en écht de diepte in te duiken. Dat voelt voor mij veel beter."
Je bent nu ruim drie maanden bij ons aan het werk. Hoe heb je jouw eerste 100 dagen bij GGNet ervaren?
“De eerste maanden waren intensief, maar ook warm. Het was wennen om van fysiek zwaar werk in de ouderenzorg over te stappen naar begeleidend werk in de ggz. En het werken met mensen met psychische problemen was nieuw voor me. Maar ik voelde me meteen welkom. Ik kreeg zelfs een kaartje van de bestuurders, om me welkom te heten. Dit vond ik echt heel bijzonder. Het team waarin ik werk, is enorm warm en behulpzaam. Ik krijg de ruimte om te leren en mijn eigen weg te vinden.”
Momenteel werk je als psychiatrisch verpleegkundige bij Beschermd Wonen in Doetinchem. Kun je een gemiddelde dag in jouw werk beschrijven?
“Bij Beschermd Wonen bieden we bewoners een dagstructuur. Dat betekent dat we hen helpen hun dag op te starten, de planning bespreken en hen door de dag begeleiden. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een bewoner die zich minder goed voelt en extra ondersteuning nodig heeft. Iedereen heeft natuurlijk iets anders nodig, we stemmen de begeleiding af op wat past bij de persoon.”
Op welke manieren haal je voldoening uit je werk?
“Het zijn de bewoners die mij de meeste voldoening geven. Ze vragen me soms hoe ik mijn werk ervaar bij Beschermd Wonen en dan stel ik dezelfde vraag terug: ‘Hoe vinden jullie dat ik het doe?’ Eigenlijk hoor ik over het algemeen dan positieve geluiden. Dat is hetgeen waar ik blij van word. Want uiteindelijk, doe ik het daar natuurlijk allemaal voor.”
Hoe zie jij de transitie Van zorg naar gezondheid en hoe kan jij hieraan bijdragen vanuit jouw functie?
“Het begrip ‘Van zorg naar gezondheid’ vind ik soms lastig te koppelen aan concrete acties. In mijn ogen doen wij in ons hele team al een heleboel wat bijdraagt aan deze transitie en leggen we sterk de nadruk op wat iemand wél kan. We richten ons op herstel en proberen altijd positief en belevingsgericht te werken. Het gaat erom de belevingswereld van de cliënt te begrijpen en van daaruit contact te maken.”
Tot slot, hoe zou je jouw eerste maanden bij GGNet samenvatten in drie woorden?
“Als ik het in drie woorden zou moeten omschrijven: intensief, prettig en warm. Ik voel me welkom, kan mezelf zijn en krijg de ruimte om te leren. Ik kijk met veel plezier naar wat de toekomst bij GGNet me nog gaat brengen. In de toekomst zou ik graag mijn horizon verbreden binnen GGNet, bijvoorbeeld met ambulante begeleiding. Er zijn zoveel mogelijkheden hier, en ik zie mezelf in de komende jaren nog veel ontwikkelen.”
Birke’s verhaal laat zien hoe waardevol het is om je hart te volgen en een nieuwe uitdaging aan te gaan, ook al voelt het soms als een sprong in het diepe. Ben je na het lezen van Birke’s verhaal ook geïnteresseerd in een carrière in de ggz? GGNet biedt verschillende mogelijkheden voor professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Bezoek onze website om te zien welke vacatures bij jou passen en ontdek hoe ook jij van betekenis kunt zijn voor mensen die begeleiding en ondersteuning nodig hebben.