Van Hoop naar Herstel
Herstelgericht interviewen bij de Boog
Anders richting geven aan het leven, betekent oog hebben voor wensen, mogelijkheden en kwaliteiten. Maar hoe zien die er precies uit? GGNet De Boog achterhaalt dat via herstelgerichte interviews, die worden afgenomen door ervaringsdeskundigen. De Boog is een forensisch-psychiatrische afdeling, waar mensen gedwongen behandeld worden. Ervaringsdeskundige Oktay weet hoe dat is. “Als patiënt zit je in een spagaat. Voor de buitenwereld lijk je weinig meer te zijn dan een delinquent die een gevaar is voor de samenleving. Maar in je eigen wereld ben je zoveel meer dan dat, namelijk ook iemand met relaties, verantwoordelijkheden, talenten en dromen.”
Marion Podt, Klinisch Psycholoog
Klinisch psycholoog Marion Podt merkt hoe dat schuurt tijdens behandelingen: “De mensen die door mij en mijn collega’s behandeld worden, zien ons veelal als professionals die hun kennis uit boekjes halen en alleen kijken naar het delict, zonder oog voor de mens daarachter.” Zo was het ook voor Oktay, toen hij ruim veertien jaar geleden behandeld werd: “In het begin ben je maar met één ding bezig: je wilt weg. Maar als je de kont tegen de krib gooit, kom je niet weg. En word je ook niet beter. Wat je dan vooral nodig hebt: een doel dat van jezelf is, en niet (vooral) van behandelaren. Dat is waar het herstelgericht interview bij helpt.”
”Het interview wordt afgenomen door Oktay of door zijn collega-ervaringsdeskundige en gebeurt binnen een week of zes na opname, voor de eerste multidisciplinaire behandelbespreking. Deelname is niet verplicht, maar in de praktijk zegt bijna niemand ‘nee’. In totaal gaat het om tien vragen (of, in de verkorte versie: vijf). Mensen wordt gevraagd de aanloop naar hun delict te beschrijven, om te vertellen over hun kracht, valkuilen, manier van omgaan met stress, gebruik van medicatie en middelen en bijvoorbeeld eventuele financiële problemen. Maar de belangrijkste vraag is volgens Oktay: In welke herstelfase zit je? “Je wilt mensen motiveren om stappen te gaan zetten. Van de fase waarin ze zich vooral door hun aandoening overweldigd voelen (fase 1) naar worstelen met de aandoening (fase 2), leven met de aandoening (fase 3) en uiteindelijk leven voorbij de aandoening (fase 4).”
Oktay Cavuslar, Ervaringsdeskundige, ATAS
Het verslag van het interview is een weergave van het perspectief van degene die geïnterviewd is: welk behandeldoel stelt die zichzelf om de volgende fase te bereiken? Want dat doel zetten de behandelaren bovenaan in het behandelplan.
Soms is het relatief makkelijk te realiseren, soms is dat echt wel een uitdaging. Maar, zegt Marion: “In beide gevallen heeft de mens die wij behandelen een persoonlijk geformuleerde reden om aan zichzelf te werken.”
En dat is volgens Oktay én Marion precies de kracht van herstelinterviews: mensen in hun kracht zetten en hen hoop bieden op een beter leven. Dán komen ze in beweging, voor zichzelf en uit zichzelf. Precies wat nodig is voor daadwerkelijk herstel.