Ook GGNet kiest voor eerlijk werkgeverschap: afbouw van zzp-constructies
Verschillende zorgorganisaties stoppen in 2025 met het inhuren van zzp’ers en andere tijdelijke krachten in situaties waarin schijnzelfstandigheid dreigt. Zo ook GGNet. Dit kan gevolgen hebben voor de manier waarop wij onze zorg aanbieden. De focus ligt op het waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van zorg.
Deze stap is noodzakelijk, omdat per 1 januari de Belastingdienst vanaf die datum gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Ook wel verkapte loondienst genoemd. Het besluit om te stoppen met de inzet van zzp, gebeurt niet alleen vanuit noodzaak, maar sluit ook aan op onze visie op goed werkgeverschap. We willen een wederzijdse verbinding tussen GGNet en medewerkers én dat medewerkers zoveel mogelijk onder gelijke arbeidsvoorwaarden en taakbelasting werken. Dit is niet nieuw, hier werken we al langer naar toe. Wel wordt de besluitvorming nu versneld doordat de belastingdienst gaat handhaven op de wet DBA.
Voorzitter Raad van bestuur, Annemarie Profittlich licht toe: “Het vakmanschap van zzp’ers is ontzettend waardevol en hard nodig, dus we willen ze graag duurzaam aan onze organisaties verbinden. In een regulier dienstverband of in een vorm die aansluit bij de behoefte aan flexibiliteit en autonomie, zoals in een flexpool. Het is nog afwachten hoeveel zzp’ers bij ons in dienst komen. Uiteraard respecteren wij de keuze van elke zzp’er, maar we hopen natuurlijk van harte dat ze hun kennis en kunde blijven inzetten bij GGNet, als vaste kracht.”
“Als werkgever moeten en willen we ons houden aan de wet. Als een zzp’er eigenlijk onder de regels van regulier werkgever- en werknemerschap valt, dan breken we de wet. Bij schijnzelfstandigheid moeten we als werkgever werkgeverslasten en pensioenpremies gaan afdragen aan de Belastingdienst. Dat is dus bovenop het uurtarief dat we aan de zzp’er betalen. Deze extra kosten lopen flink in de papieren en zijn financieel niet haalbaar voor ons. Daarnaast kunnen er boetes volgen van de Belastingdienst. Dat maakt dat we nu versneld stoppen met het inhuren van zzp’ers. Dat is een uitdaging, maar een traject dat we moeten en ook willen lopen."
Focus op continuïteit en kwaliteit
Welke gevolgen dit gaat hebben voor de manier waarop wij onze zorg bieden is bij het verschijnen van dit magazine nog niet bekend. Dat is mede afhankelijk van hoeveel en op welke afdelingen zzp’ers besluiten om in loondienst te komen. Wel weten we dat er tijdelijk minder personeel beschikbaar zal zijn. “We richten ons zoals altijd op de kwaliteit en continuïteit in de zorg. We doen er alles aan om onze patiënten zo goed mogelijk te blijven helpen, zodat zij hier geen hinder van ondervinden. Op afdelingen waar tijdelijk minder personeel is, zoeken we met elkaar naar oplossingen. Belangrijk daarbij is dat we onze medewerkers in loondienst niet overvragen”, aldus Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder.
GGNet stopt per 1 januari 2025 waar mogelijk met de inzet van zzp als er sprake is van een hoog risico op schijnzelfstandigheid. Deze stap is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een bewuste keuze om als organisatie op lange termijn eerlijk en duurzaam te blijven.
Vervolgstappen
Om duidelijk te krijgen welke impact dit heeft op onze verschillende afdelingen, is er een impactanalyse gemaakt en is aan alle medewerkers gevraagd om mee te denken aan oplossingsrichtingen. Denk aan het schuiven van taken, behandelen in groepen in plaats van individueel of samenwerking tussen onze verschillende afdelingen om bepaalde functies met elkaar te delen.
De komende tijd zal duidelijker worden hoeveel zzp'ers kiezen voor loondienst en wat dat betekent voor verschillende afdelingen. Verwijzers worden daarvan op de hoogte gebracht, zodra die duidelijkheid er is.
Onze crisisdienst zal te allen tijde beschikbaar blijven.
Over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit houdt in dat iemand als zelfstandige werkt, terwijl diegene in feite reguliere werkzaamheden vervult, onder gezag werkt en dus eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Dit wordt ook wel 'verkapte loondienst' genoemd. Deze wet geldt al langer, maar vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hierop handhaven. Organisaties die blijven samenwerken met zzp’ers met een hoog risico op schijnzelfstandigheid, voldoen niet aan die wet. Daarmee lopen ze een hoog financieel risico, omdat ze werkgeverslasten en (pensioen)premies moeten afdragen. Bovenop die lasten kan bovendien een boete volgen. Niet alleen de (geestelijke) gezondheidszorg heeft hiermee te maken, maar de wet geldt voor alle opdrachtgevers in Nederland.