Consultatie
Laagdrempelig ggz-kennis inroepen
Consultatie verruimt de mogelijkheid voor professionals uit andere domeinen om laagdrempelig ggz-kennis in te roepen. Huisarts en POH-ggz Huisartsen en POH's-GGZ kunnen consultatie van GGNet inzetten als ze verwachten een patiënt zelf te kunnen behandelen of begeleiden en het hierbij nodig of gewenst is om extra expertise in te roepen. Bijvoorbeeld voor medicatieoverleg, of om te bespreken wat er precies speelt aan problematiek om zo in te schatten of/welke doorverwijzing nodig is. Ook bij twijfels of een patiënt wel op z'n plek is binnen de huisartsenpraktijk, kan een consult plaatsvinden. Druk verlichten De consultatiefunctie kan verschillende vormen aannemen. Denk aan een telefonisch spreekuur, aanwezigheid van een ggz-behandelaar in een huisartsenpraktijk of een multidisciplinair overleg. Door de consultatiefunctie goed in te richten, breed bekend te maken en stevig in te zetten, kunnen we de druk op de ggz (basis en specialistisch) verlichten en inwoners beter ondersteunen bij hun hulpvraag. Sociaal domein De consultatiefunctie kan ook binnen het sociaal domein de ondersteuning aan inwoners door professionals versterken. Consultatie draagt eraan bij dat deze professionals psychische en psychosociale problematiek eerder herkennen en hierop adequaat reageren – door zelf passende begeleiding in zetten en/of te verwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener.
Opbrengsten
Consultatie wordt vaker ingezet om patiënten verantwoord in de eerste lijn te ondersteunen en de geboden zorg te verbeteren. Consultatie vergroot de zorgkracht van huisartsen, POH’s-ggz en professionals in het sociaal domein.
Hoe verder Voor optimaal gebruik van de consultatiefunctie maken we werk van:
- Het eenduidig inrichten van de consultatiefunctie bij de ggz-organisaties in de regio – nu nog werken verschillende organisaties op verschillende manieren;
- Zorgverleners en professionals in het sociaal domein bekend maken met het gehele arsenaal aan beschikbare expertise (onder meer via trainingen, deelname aan scholing voor huisartsen en POH’s-ggz en gezamenlijke bijeenkomsten ). Nu weten zij vaak een paar ggz-professionals goed te vinden, maar missen zij de aansluiting met overige specialismen;
- Het verkorten van de antwoordtermijn. Huisartsen, POH’s-ggz en professionals in het sociaal domein moeten nu soms (te) lang wachten op een antwoord.