Experttafel
Kennis delen & proces verbeteren
Ook aan de experttafel nemen professionals deel van ggz, huisartsenzorg en sociaal domein. Niet op casusniveau, maar overstijgend en met als doel procesverbetering. Een experttafel is gericht op een specifieke doelgroep/thema. Met name doelgroepen die in omvang relatief klein zijn, maar waar de impact groot is en wachttijden veel verschil maken. Samen brengen zij de ‘cliëntreis’ in kaart vanaf het moment dat een inwoner zich meldt en onderzoeken zij hun samenwerking daarbij. Zo leren de experts elkaar en elkaars aanbod beter kennen, ontdekken zij andere en nieuwe zorg- en ondersteuningsmogelijkheden en worden eventuele knelpunten in aanbod of samenwerking zichtbaar. Verschillende thema's Voor de expertise autisme is in 2023 twee keer een experttafel georganiseerd. In het voorjaar van 2024 is de experttafel Jong-Volwassenen geweest. Voor het expertisegebied eetstoornissen volgt er een experttafel later in 2024. We focussen op autisme en eetstoornissen omdat beide doelgroepen relatief klein zijn, maar wel te maken hebben met lange wachtlijsten.
Opbrengsten
Deelname aan experttafels biedt de mogelijkheid om onze hoogspecialistische expertise eerder in te zetten. Hoe beter partners in de regio van dit aanbod op de hoogte zijn, hoe beter zij de juiste partij weten te vinden voor informatie, overleg, advies en passende verwijzing. En hoe beter onze gezamenlijke zorg voor deze doelgroepen, zowel op het gebied van preventie, intensievere zorg en het voorkomen van chroniciteit.
Door experttafels hebben we elkaar beter leren kennen en processen op elkaar laten aansluiten. We hebben in de experttafel bijvoorbeeld afgesproken dat de eerste verwijsdatum blijft staan, zodat iemand niet weer onderaan de wachtlijst hoeft na een doorverwijzing of als een jongere overgaat naar 18+.
Hoe verder Er volgt nog een experttafel over eetstoornissen. Verder nemen we dit onderdeel op in de Mentale Gezondheidsnetwerken die we oprichten naar aanleiding van het Integraal Zorg Akkoord.