Wegwijzers
Het brede aanbod leren kennen
Om de samenwerking tussen zorg- en sociaal domein te versterken en de druk op de ggz te verlichten, is het van belang meer bekendheid te geven aan het brede aanbod van ondersteuningsmogelijkheden, zeker ook in het sociaal domein. Hoe sterker de onderlinge samenwerking en hoe beter we elkaar en elkaars aanbod kennen, hoe sneller we inwoners in onze regio passende zorg en ondersteuning op de juiste plek kunnen bieden.
Mentale veerkracht gaat over meer dan alleen 'de klacht' of hulpvraag.
Bij mentale veerkracht gaat het om aandacht geven aan alle leefgebieden. Denk aan werk, financiën, daginvulling, zingeving en sociale contacten. Hoe gaat het daar nu mee? Hoe krijgt het dagelijkse leven invulling? Wat de persoon in kwestie nodig om te herstellen en goed en prettig te functioneren? Wat is voorhanden en waar is behoefte aan?
De werkwijze en het ondersteuningsaanbod van organisaties in het sociaal domein (bijvoorbeeld wijkteam, sociaal werk, herstelcentra) is gebaseerd op de brede blik op het dagelijkse leven van mensen. En er is in het sociaal domein veel mogelijk ter preventie en verlichting van psychische problematiek en versterking van de mentale gezondheid van inwoners.
Wegwijzers Om de domeinoverstijgende samenwerking te versterken, bouwen we lokale netwerken van wegwijzers. Wegwijzers zijn professionals die als geen ander de weg weten in de eigen organisatie en stevige lijntjes onderhouden met andere organisaties. Zij zijn daardoor bekend met het brede aanbod in de regio, versnellen samen het bieden van passende zorg en ondersteuning en zien waar misschien nog aanbod mist. De betrokken organisaties uit het sociaal domein, huisartsenzorg en ggz vaardigen een wegwijzer af. Door alle wegwijzers actief met elkaar te verbinden en bekend te maken bij de andere organisaties, ontstaat een dynamische sociale kaart. Foto's: Wegwijzers op bezoek bij Zutphen Actief.
Opbrengsten Wegwijzers helpen álle professionals in het netwerk om inwoners met een (hulp)vraag sneller naar de juiste plek te verwijzen of zelf te ondersteunen, passend bij hun leven en leefomgeving. Zo verbetert het netwerk van wegwijzers niet alleen de samenwerking tussen de domeinen, maar draagt het ook bij aan een betere doorstroom.
Hoe verder Na Zutphen start in de zomer 2024 ook in Apeldoorn een netwerk van wegwijzers. Naar verwachting sluiten zich hierbij de komende tijd nog meer organisaties aan, waardoor de dynamische sociale kaart en onderlinge uitwisseling nog diverser wordt.
Ervaringen uit de praktijk
‘Laten we al doende leren en direct een beweging in gang zetten’
Michiel, wat is in jouw ogen de meerwaarde van de wegwijzers? ‘Het netwerk van wegwijzers is een goede aanzet om elkaar steeds beter te leren kennen en makkelijker te vinden. Via de wegwijzers zijn er nieuwe contacten gelegd en nieuwe matches ontstaan tussen aanbod en doelgroepen. De mensen die de netwerkbijeenkomsten bijwonen, willen meer voor hun cliënten en hun organisatie. Het is best een ondernemende club. Maar, in de waan van de dag blijkt het toch lastiger om de goede ideeën die tijdens zo’n bijeenkomst oppoppen, in de praktijk te brengen. Je merkt dat de vertaalslag soms mist. Dat is jammer, want dan verliest een nieuw idee prioriteit door al het andere dat speelt.’
Wat wens je het IZA toe? ‘Het IZA en bijvoorbeeld ook het GALA dwingen ons tot een scherpe blik op onze eigen doelstellingen en die van anderen. Waar kunnen we elkaar versterken? Wat is ons gezamenlijk streven in de regio? En wie hebben we waarvoor nodig? Ik hou ervan als we proactief aan de slag kunnen. Als er een goed idee ontstaat, laten we dat samen klein uitproberen . Werkt het? Laten dan kijken wie we er nog meer bij kunnen betrekken om het uitbreiden en verder te brengen. Overleggen en nadenken kost veel tijd. Laten we met elkaar al doende leren, dan zetten we direct een beweging in gang!’