Annemarie Profittlich, maak kennis met onze nieuwe bestuursvoorzitter
Maak kennis met Annemarie
Per 1 november 2022 is Annemarie Profittlich gestart als de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van ggz-organisatie GGNet. Annemarie werkte vanaf 2016 als bestuurder bij entrea lindenhout, waar zij sinds 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur was. Entrea lindenhout is één van de grote aanbieders van specialistische jeugdhulp in Gelderland en is daarnaast actief in Overijssel, delen van Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. Zij heeft diverse leidinggevende posities bekleed en ervaring opgedaan in het onderwijs, de kinder, - en jeugdpsychiatrie, de zorg en werkte ze bij een zorgverzekeraar. Samen met zorginhoudelijk bestuurder Jochanan Huijser vormt Annemarie Profittlich de Raad van Bestuur van GGNet. We stelden Annemarie een paar vragen om haar wat beter te leren kennen.
Wat zie jij als je opdracht?
Annemarie: “Jochanan en ik staan samen aan het roer om de transitie-opdracht waar de ggz voor staat voor GGNet in goede banen te leiden. De strategische visie van GGNet sluit heel goed aan bij mijn intrinsieke motivatie om uit te gaan van eigen kracht, contextrijk te werken, positieve gezondheid en behandeling gericht op herstel en mogelijkheden. Ik zal met veel enthousiasme mijn bijdrage leveren om dit samen met Jochanan en met alle mensen die betrokken zijn bij GGNet vorm te geven”.
Van Zorg naar Gezondheid – hoe zie jij dat?
Bij GGNet noemen we de transitiebeweging de beweging ‘Van Zorg naar Gezondheid’. "Het is een logische vervolgstap van onze visie op gezondheid en herstel die uitgaat van wat iemand zelf kan en wil. Dat past heel goed bij hoe ik in het leven sta en denk dat de ontwikkeling in de zorg zou moeten zijn. Van zorgen voor… de patiënt naar zorgen dat… de patiënt zoveel mogelijk de regie heeft over zijn behandeling en de weg wordt ingezet naar herstel. De vraag is niet welke klachten heb jij maar wat belemmert je om mee te kunnen doen in de maatschappij (soms beschermd). Hoe kunnen we die belemmeringen hanteerbaarder maken, daar spelen de dingen uit het gewone leven zoals werk, familie en vrienden, bewegen en gezond leven ook een belangrijke rol in. Daarom is dit ook een maatschappelijke opdracht die we niet alleen als ggz vorm kunnen geven. We zullen dit met de patiënt, zijn/haar netwerk en het sociaal domein vorm moeten geven.
Van waar komt je interesse in de ggz?
Eerder heb ik gewerkt als directeur kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarna als bestuurder binnen de jeugdzorg. Ook binnen de jeugdzorg/psychiatrie heb ik gezien wat een impact het heeft om bijv. op te groeien bij ouders met psychiatrische problematiek. Het is zo ontwrichtend in het leven van de patiënt maar ook van alle mensen om hem heen. Ik wil graag een bijdrage leveren om meer vanuit perspectief het leven van deze mensen en hun naasten beter te maken. Het weer mee kunnen doen, onderdeel zijn van een sociaal systeem en soms weer leren leven biedt zoveel toegevoegde waarde; het kan echt verschil maken in het leven van mensen en families.
Waar zie je al goede voorbeelden om te volgen binnen de ggz?
Ik vind ‘de nieuwe ggz’ ook wel bekend als GEM (ecosysteem mentale gezondheid) echt een heel interessant voorbeeld wat helemaal aansluit bij de visie van GGNet en ook bij het Integraal Zorg Akkoord. Verder zie ik ook in het Utrechtse interessante ontwikkelingen waarbij volwassen ggz en jeugd veel meer samenwerken om de spiraal van zorg te voorkomen. De transfertafel die we in Apeldoorn hebben is een mooi voorbeeld van samenwerking. De inzet van ervaringsdeskundigheid en alle voorbeelden die daarmee samenhangen vind ik inspirerend en draag ik een warm hart toe. Ook intakegesprekken met maatschappelijk werk erbij zijn inspirerend. Eigenlijk alle voorbeelden waar de regie meer bij de patiënt/cliënt komt te liggen in verbondenheid met zijn naasten en waar meer aangesloten wordt op het normale leven zijn voor mij de moeite waard.
Wat wordt de grootste uitdaging in je rol als bestuursvoorzitter?
Echt handen en voeten geven aan de opdracht die er ligt, zorgen dat we tot concrete resultaten komen. De ideeën worden breed gedeeld maar dit vraagt wel om verandering, anders kijken, ander gedrag, andere financiering. Dat vraagt enerzijds om geduld en lange adem maar vooral ook om visie, sturing en volharding.