De ervaring van collega’s:
Anette Mandemaker
GGZ agoog Anette Mandemaker: ‘‘De cliënt aan zet vind ik een vorm van respect’'
In deze reeks vertellen collega’s wat de beweging van Zorg naar Gezondheid voor hun werk betekent.
Ditmaal het verhaal van Anette Mandemaker, waarin ze uitlegt hoe ze het in de praktijk toepast en wat dat voor haar en haar patiënten oplevert.
Anette is ggz-agoog en ambulant behandelaar bij team Apeldoorn-Oost en Bas. Ze heeft jarenlange ervaring, maar merkt nuchter op: ‘Ik heb de waarheid niet in pacht. Wie ben ik om te bepalen wat het beste voor een ander is?’ Daarom stelt ze zich zoveel mogelijk als teamgenoot van haar cliënten op.
Wat betekent ‘van zorg naar gezondheid’ voor jou?
“De beweging ‘Van zorg naar gezondheid’ juich ik toe, maar is voor mij inhoudelijk niet nieuw. Al sinds 2003, toen ik bij GGNet begon als ggz-agoog bij de Buitenhuizen en ook later als ambulant begeleider bij het FACT-team, kijken mijn collega’s en ik naar de totale gezondheid en het welbevinden van cliënten – niet alleen naar hun ziektebeeld. En omdat we breed kijken, betrekken we als vanzelfsprekend het netwerk rondom de cliënt: familie, overige behandelaars, woonbegeleiding, dagbesteding, maatschappelijk werk, … net wat er nodig is om cliënten zo min mogelijk uit handen te nemen en zo goed mogelijk te ondersteunen.”
Wat is voor jou de meerwaarde van die focus op gezondheid in plaats van op zorg?
“Cliënten kloppen niet voor niets bij ons aan en uiteraard gaan wij niet voorbij aan hun problematiek. Maar de ggz is niet hun beginpunt en niet hun eindpunt. Het is een tussenstation op weg naar herstel. Daarom hecht ik zoveel waarde aan de herstelondersteunende intake, waarbij niet de ‘cliënt met probleem’ centraal staat, maar de mens, diens hulpvraag en wens.”
Kun je kort uitleggen wat dat is, die herstelondersteunende intake?
“Met een paar vragen sporen we cliënten aan om te reflecteren op zichzelf en hun situatie. Wat is er met je gebeurd? Wat is je kwetsbaarheid en wat je weerbaarheid? Waar wil je naartoe? Wat heb je daarvoor nodig en van wie? Wanneer zij dit voor zichzelf helder hebben, gaan we in gesprek over hun doelen en wensen. Van welke domeinen wil je werk maken? Wonen, werken, vrienden, bewegen, gezond eten, … het kan van alles zijn. De focus is breed, zoals gezegd. Vervolgens bekijken we welke behandeling daarbij past en welke ondersteuning daarnaast nodig en gewenst is.”
Wat levert deze intake cliënten op?
“De regie en verantwoordelijkheid ligt bij de cliënten. Zij formuleren zélf hun hulpvraag – niet wij –, waardoor zij daar veel gemotiveerder mee aan de slag gaan. Dat zij zelf aan zet zijn, vind ik overigens ook een vorm van respect. Wie ben ik om te bepalen wat het beste voor hen is? Ik heb de waarheid niet in pacht. Ik sta niet boven maar naast hen. Dat klinkt inmiddels bijna als een cliché, maar zo werken we. We proberen zo veel mogelijk als team op te trekken, ook met naasten en netwerkpartners.”
Wat drijft jou in je werk?
“Ik ben altijd nieuwsgierig naar de mens achter de mens. Wat gaat er om in anderen? Wat is hun levensverhaal? Daarbij vind ik het belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn, ook als het niet zo goed gaat. Dat ik een paar stappen naast hen mag lopen en mijn steentje mag bijdragen, vind ik bijzonder. Wat mij daarnaast drijft, is het werken in een team. Ik heb nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta, kan mijn collega’s altijd om advies vragen. We delen ervaringen en leren van elkaar. Die wederkerigheid voelt prettig. Ik zit hier op mijn plek.”
Wie: Anette Mandemaker Functie: GGZ-agoog
Bij GGNet sinds: 2003