“Zie ons maar als bruggenbouwers”
In de spotlight: De Psychologenstaf.
In elke uitgave van ‘Wij zijn GGNet’ zetten we een stafbestuur in de spotlight. Ditmaal is de Psychologenstaf aan de beurt. Tijdens hun brainstormsessie maken (vlnr) Rowina de Bas, Klaas Huijbregts, Nicky Liesker en Bibi Laenen graag even tijd vrij voor een gesprek.
“De Psychologenstaf is wellicht de staf met de meeste diversiteit in termen van beroepsdisciplines. PDW-ers (Psychodiagnostisch werkenden), Orthopedagogen, Basispsychologen, GZ-psychologen, Psychotherapeuten en Klinisch psychologen: met 6 verschillende disciplines hebben wij veel kennis en kunde in huis”, aldus voorzitter Klaas, klinisch psycholoog. “Het maakt onze staf superinteressant: voor onze leden, voor de andere staven en zeker niet in de laatste plaats voor Raad van Bestuur en directie”, aldus Klaas.
Bruggen slaan Rowina, psychotherapeut, vult aan: “Onze toegevoegde waarde vanuit ons vak zit ‘m ook in het feit dat wij vanuit ons vak goed in staat zijn bruggen te slaan tussen de medische- en sociale wetenschap, waarbij het goed doorvertalen naar de praktijk in die sociale context van mensen meespeelt. Nicky legt als PDW-er uit: “Wij kijken bijvoorbeeld op basis van wetenschappelijke tests naar de handelingsgerichtheid van mensen: zijn ze in staat om realistische plannen te maken, die haalbaar en uitvoerbaar zijn voor ze? Dat is fundamenteel voor duurzaam herstel; dit noemen we functioneel herstel”.
Doen waar we goed in zijn Klaas: “Als psychologen hebben we bij de transitie van Zorg naar Gezondheid veel te bieden. Verdiepend psychologisch onderzoek gaat bijvoorbeeld zeker niet altijd over ziekte, maar ook over mogelijkheden en krachten. Psychotherapie richt zich niet alleen op symptomatisch herstel, maar ook op welbevinden en veerkracht. Samen met de andere disciplines en de netwerkpartners van GGNet kunnen we bij de transitie vanuit de inhoud van ons vak een unieke bijdrage leveren. De uitdaging hierin is te blijven doen waar we goed in zijn, zonder uit het oog te verliezen dat de ggz anders ingericht gaat worden”.
Zeggenschap Bibi, gz-psycholoog, ziet die ervaring vanuit hun vak als nuttige kennis om te delen met de rest van de organisatie. “En we merken dat het ook zo wordt ervaren door de andere staven, bestuur en directie; die doen er echt wat mee. Wat ons betreft is er inderdaad sprake van zeggenschap vanuit de staven binnen GGNet en dat is iets waar we trots op mogen zijn als organisatie. Laten we dat allemaal ook wat meer uitdragen naar potentiële collega’s: bij ons doet jouw stem ertoe”.
Als we het hebben over de speerpunten van het stafbestuur voor de komende tijd, somt Nicky meteen de eerste op: “We willen onze visie vanuit ons vak op de transitie van Zorg naar Gezondheid’ heel duidelijk definiëren. Zoals Klaas zegt zijn er prachtige kansen om vanuit vakmanschap nog beter contextgericht samen te werken, maar er zijn ook uitdagingen, zoals ethiek: hoe gaan we in samenwerkings-verbanden met het sociaal domein om met beroepsgeheim, bijvoorbeeld”.
Betrokken voelen Als tweede speerpunt worstelt het bestuur nog een beetje met de term: ’vitaliteit’. “Maar dat is wel iets wat we dus heel hoog op de agenda hebben staan” legt Bibi uit. “Wij willen als bestuur ervoor zorgen dat onze collega’s lekker in hun vel zitten, in balans zijn en doordoor goed werk kunnen leveren, zich betrokken voelen, gezien en gehoord voelen. Dat is cruciaal voor je prestaties; voor waar je je bed voor uitkomt. Als werkgever sta je daar natuurlijk ook voor aan de lat, maar wij kunnen goed aangeven wat wij nodig hebben om ons werk goed te kunnen doen”, aldus Bibi.
Mooie grote organisatie
Tot slot neemt Rowina het derde speerpunt voor haar rekening: Verbinding. “Wij kunnen als stafbestuur zorgen voor ‘verbinden’. Met onze leden onderling, met de bestuurders en andere staven, en zelfs met de wereld buiten GGNet, al is die ‘outreachende’ gedachte voor fase 2. We willen ervoor zorgen dat je werkwereld niet bestaat uit het zgn. ‘eilandje’ van je directe collega’s, maar dat we allemaal ervaren dat we onderdeel uitmaken van een grote en mooie organisatie waar heel veel kennis en expertise te vinden is. Wij kunnen helpen om die bruggen te slaan”, aldus Rowina.
Geheel in stijl sluit voorzitter Klaas af met wat hen drijft als staf om een bestuursrol op zich te nemen: “Het is een eer om onze beroepsgroep te vertegenwoordigen - had ik al gezegd dat wij waarschijnlijk de grootste groep regiebehandelaren hebben? We kunnen bijdrage aan de mooie maatschappelijke missie van GGNet, die ons de komende tijd op nieuwe terreinen zal brengen. Wij maken er ónze missie van om daarin bruggenbouwers te zijn die de kracht en de schoonheid van ons vak goed in het vizier houden”.
Meer weten over de disciplinegebonden staven, kijk op Startpunt (staven).