Interview
De eerste 100 dagen van ...
![](https://assets.foleon.com/eu-west-2/uploads-7e3kk3/49115/manuel_2-uitsnede.60d2f1ae2908.jpg?ext=webp)
In beweging tijdens de Wij Zijn GGNet-dagen onder leiding van Manuel.
- Hoofd, schouders, knie en teen...
We zijn in gesprek met Manuel Oud, 26 jaar jong en werkzaam bij de HIC in Doetinchem. We leggen hem een aantal vragen voor hoe hij zijn eerste 100 dagen bij GGNet heeft ervaren.
Wie ben je en wat doe je bij GGNet?
Ik ben Manuel, geboren in Colombia en op mijn derde geadopteerd door mijn lieve Nederlandse ouders. Met mijn broer en 2 zussen, ook geadopteerd uit Colombia, vormden wij een hecht gezin in Doetinchem. Inmiddels woon ik in Nijmegen waar ik ook mijn studie Sport & Beweging volgde. Ik ben een rustig persoon, zeer empathisch en een teamplayer; ik vind het leuk om in groepen te werken maar ik houd ook van zelfstandige taken waarin ik de verantwoordelijkheid neem. Mijn functie binnen GGNet is beweegtherapeut/agoog bij de HIC in Doetinchem en ik doe dat vanaf 1 juli 2022. Ik heb hier gesolliciteerd met in mijn achterhoofd dat ik toch niet aangenomen zou worden. Ik heb niet die achtergrond om op een HIC te werken of zorginhoudelijke ervaring. Ik ben meer een ‘fitnessgast’. In eerste instantie werd een functie voor 8 uur in de avonduren aangeboden maar dat is uiteindelijk toch een contract van 32 uur geworden. Er was erg behoefte aan de functie van een beweegtherapeut/agoog. Ik ben verantwoordelijk voor het beweegaanbod voor de patiënten. Dat zijn voornamelijk groepsactiviteiten (wandelen en samenwerkingsopdrachten). En in de middag eventueel individuele activiteiten. Het is heel gevarieerd werk en ik zie mezelf als een ‘joker’ die ingezet kan worden om op de groep te staan of hulp te bieden bij calamiteiten. Ik ben geen behandelaar maar ik heb wel de mooie taak om patiënten in beweging te laten komen. Ik zie dat ze daar vrolijk van worden.
Waarom heb je gekozen voor GGNet?
Het is eigenlijk toevallig zo gelopen. Ik woonde eerder in Doetinchem maar na mijn studie ben ik in Nijmegen blijven wonen. Ik heb toch gesolliciteerd op de functie in Doetinchem. Toen bleek dat ik het was geworden moest ik eerst vervoer gaan regelen en kijk ik nu ook uit naar woonruimte in Doetinchem.
Hoe ben je ontvangen bij GGNet?
Ik ben heel warm ontvangen. In het begin had ik veel, soms ook wel heftige impressies te verwerken. Ik had geen ervaring met deze doelgroep en ben daarin ook wel in bescherming genomen. Na verloop van tijd werd ik meer en meer betrokken bij alle werkzaamheden. Een hecht en warm team.
Wat viel je op in die eerste 100 dagen? Wat mij opviel was dat ik me gelijk al heel belangrijk ging voelen. Niet om mezelf maar meer in de zin van; ze keken heel erg naar mij uit. Eindelijk iemand die ‘de boel weer gaat organiseren’ op gebied van beweging. Ik voelde me nodig maar ook heel dankbaar. Als onderdeel van het team en er samen wat van gaan maken. Het voelde soms ook als een rollercoaster; ik had nooit eerder in de zorg gewerkt of überhaupt een leuke werkervaring gehad. Nu ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Ik vind het werk écht leuk. Met veel verantwoordelijkheid en er wordt ook een appèl op je gedaan door de mensen die daar verblijven. ‘Hé, gaat er nog wat gebeuren vandaag?’ Ze kijken er dus ook echt naar uit.
Wat vind je van de beweging “Van zorg naar gezondheid”? Eerlijk gezegd vind ik dat nog een breed begrip. Wat is dan precies gezondheid en wat is de definitie van zorg? Ben je zorgdragend, heb je zorg nodig, maak je je zorgen… Positief benaderd is dat goede zorg altijd leidt tot een goede of betere gezondheid. Daaraan gekoppeld zijn ook andere aspecten belangrijk zoals: goede behandelaar – de kwaliteit van de voeding - sfeer op de groep – beweging – educatie over gezondheid, etc.
De transitie is nog wel een beetje onduidelijk; een concreet antwoord heb ik daar niet op. Bij een betere gezondheid denk ik dat de weg ernaar toe belangrijker is dan er al zijn. Wel interessant om over na te denken. En beweging heeft natuurlijk een zeer positief effect op de psyche .
Hoe ga je daar mee aan de slag in jouw functie / vakgebied? Daarin ben ik nog een beetje zoekende. Er is binnen de HIC continue doorstroom dus je kunt geen traject aanbieden. Voor patiënten die hier langer verblijven is het nog de vraag of die behoefte hebben om een traject te doorlopen. Mijn visie is dat beweging onderdeel moet zijn van de behandeling. Ook al staat dat niet specifiek benoemd in het behandelplan, toch vormt beweging de rode draad in het geheel. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van psycho-educatie waarin we voorlichting geven over gezonde voeding en het hebben van een betere leefstijl.
Wat doe jij om vitaal te blijven?
Ik ga graag naar de sportschool, doe ook aan voetballen en wandel ook heel graag. Maar, ik ben geen ‘heilig boontje’ of zo. Ik ga me ook weleens te buiten aan Maltesers of een heerlijke dik besmeerde boterham met Nutella, daar kun je me voor wakker maken. Het sociale aspect draagt ook bij aan ‘vitaal zijn’. Zo ga ik graag met vrienden naar de kroeg of pakken we een terrasje. Daarnaast ben ik graag met de familie bij elkaar. Muziek maken, in mijn geval gitaar spelen, vind ik ook een manier van ontspanning.
![](https://assets.foleon.com/eu-west-2/uploads-7e3kk3/49115/manuel_3_uitsnede.028a33813cb6.jpg?ext=webp)
"Mijn visie is dat beweging onderdeel moet zijn van de behandeling. Ook al staat dat niet specifiek benoemd in het behandelplan, toch vormt beweging de rode draad in het geheel"
- Manuel Oud, beweegtherapeut/agoog HIC Doetinchem
![](https://assets.foleon.com/eu-west-2/uploads-7e3kk3/49115/manuel_2.7018ee62f0fc.jpg?ext=webp)