Jochanan geeft antwoord
Tijdens de WijzijnGGNet-dagen werden collega’s gevraagd een vraag aan onze zorginhoudelijk bestuurder Jochanan Huijser op te schrijven: dat werd er honderden! Teveel om ter plekke te antwoorden, en ook hier passen ze niet allemaal. We hebben dus een wilde greep uit de kaarten gedaan en de antwoorden van Jochanan hieronder voor je verzameld.
Hoe zorg je er zelf voor “gezond” te blijven?
Het samen zijn met mijn gezin, familie en vrienden helpt mij om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Daarnaast is voor mij sporten een manier om mijn hoofd leeg te maken.
Wat is je grootste valkuil?
Te snel een mening hebben. ‘LSD’ helpt mij daarbij; luisteren, samenvatten en doorvragen.
Wat is jouw persoonlijke drijfveer als bestuurder van GGNet?
Het voortdurend willen verbeteren van de zorg en iedereen de mogelijkheid bieden mee te kunnen doen.
Van zorg naar gezondheid: hoe bewaken we ons vakmanschap?
Vakmanschap is nodig om de beweging van zorg naar gezondheid te maken. Vakmanschap maakt dat we kunnen omgaan met complexiteit, weten wanneer we nodig zijn, en kunnen ondersteunen wanneer dat gewenst is.
Hoe kan technologie bijdragen aan de transitie?
Technologie is ondersteunend aan de transitie en maakt het ondenkbare mogelijk. Het ondersteunt de zelfregie van patiënten, maakt de behandeling tijd- en plaats onafhankelijk, is behulpzaam bij netwerksamenwerking, verbetert de zorg door gebruik te maken van data (big data en aanvullende intelligentie (AI), automatiseert administratieve processen en geeft mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen.
Wat moeten wij als eerste loslaten om tot transformatie van zorg naar gezondheid te komen?
Loslaten dat jij beter weet wat de patiënt nodig heeft. Laat je verrassen. Werk coachend, faciliterend, zodat de patiënt meer eigen regie pakt.
Hoe voorkom je dat economische doelen leidend worden?
Economie betekent voor mij keuzes maken ten aanzien van de verdeling van financiële middelen, diensten en mensen. Aan alles wat je doet hangt een prijskaartje. Een duidelijke visie helpt om de goede keuzes te maken.
Vroegsignalering versus wachtlijsten in het specialisme: hoe starten we de beweging?
Dat is het dilemma van ‘de winkel openhouden terwijl je aan het verbouwen bent’. Het verminderen van de zorgvraag door het versterken van de publieke gezondheid en vroegsignalering zal pas over een tijd vruchten afwerpen. En nu moeten we omgaan met de wachtlijsten. De beweging gaat alleen lukken als we hiervoor ruimte creëren om het anders te doen. We zijn gesprekken met zorgverzekeraars hierover gestart. De transitiegelden die samenhangen met het Integraal Zorg Akkoord (IZA) geven daarvoor mogelijkheden. En we zijn een transitieprogramma gaan inrichten om de goede initiatieven die er binnen en buiten GGNet zijn verder te brengen.
Hoe wil je ervoor gaan zorgen dat we als geheel GGNet bezig gaan met gezondheid? Dat niet iedereen een eigen koers vaart en zelf het wiel moet uitvinden?
De beweging naar gezondheid gaat niet vanzelf, kent verschillende wegen en het is nog onduidelijk wat het eindplaatje is. Opdat niet iedereen het wiel zelf hoeft uit te vinden gaat GGNet met een integraal veranderprogramma werken. We gaan we met verschillende professionals een blauwdruk maken van hoe we de beweging naar gezondheid als organisatie kunnen vorm gaan geven. Door samen de projecten op te pakken, vertrouwen te hebben in elkaars vakmanschap en intakes bij interne verwijzingen af te schaffen, voorkomen we ondertussen dat we allemaal op onze eigen eilandjes blijven zitten. Samenwerken is onontbeerlijk. In onze organisatie en in on netwerk.
Welke gebeurtenis op je werk heeft het meeste indruk gemaakt?
De geweldsincidenten op de HIC Apeldoorn en Doetinchem vorig jaar. Tijdens mijn bezoek aan beide teams zag ik de enorme impact van geweld tegen hulpverleners, maar ook de veerkracht van de teams. Heel indrukwekkend.