Blik op de toekomst
“In 2022 willen we de gezondheid van de mensen in ons werkgebied verbeteren.”
In dit jaarverslag keken we terug op 2021. Een jaar waarin we – ondanks de coronapandemie – mooie resultaten hebben bereikt voor onze patiënten, medewerkers en netwerkpartners. Als GGNet staan we echter liever niet lang stil bij wat achter ons ligt. Liever kijken we vooruit. Daar vraagt de huidige tijd ook om. De krappe arbeidsmarkt in combinatie met een stijgende zorgvraag vraagt om innovatieve oplossingen: verdergaande digitalisering en het analyseren van data om onze zorg beter en persoonlijker te maken. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Tot slot willen we met onze partners in de regio samenwerken om samen passende zorg te blijven bieden. Hieronder een vooruitblik hoe we dat aanpakken in 2022.
Transitie van onze zorg naar netwerkzorg
Ook in 2022 willen we de gezondheid van de mensen in ons werkgebied verbeteren. De uitgangspunten van positieve gezondheid zijn hierbij leidend. Dit betekent een sterke focus op het voorkomen van zorgbehoefte. Onze activiteiten verschuiven steeds meer naar de periode vóór de inzet van gespecialiseerde psychiatrische zorg. Dit geeft ons mogelijkheden om onze zorg beschikbaar te maken wanneer dat wél nodig is.
Positionering als Topwerkgever
Schaarste aan zorgprofessionals op de arbeidsmarkt wordt onze grootste uitdaging. In dit jaarverslag noemden we de oprichting van de GGNet Campus in 2021. Daarmee kunnen we ons positioneren als Topwerkgever (inclusief predicaat). Met deze campus richten we ons op het ontzorgen en faciliteren van (aankomende) medewerkers. Binnen GGNet vinden we het belangrijk dat iedereen zich energiek en gemotiveerd voelt. We hebben oog voor onze patiënten, maar ook voor elkaar en onszelf. Het is immers soms zwaar werk. De kennis die wij hebben van mentale gezondheid passen wij ook toe op ons eigen werk. We vinden dat vitale medewerkers ruimte nodig hebben om zelf regie te voeren over hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. De GGNet Campus helpt medewerkers hierbij. In 2022:
- Hebben we een strategisch opleidingsbeleid, zodat we goedopgeleide professionals hebben in vitale functies.
- Zijn de actiepunten uit het medewerkersonderzoek 2021 vertaald naar concrete verbeteracties en de jaargesprekken veranderd in vitaliteit en ontwikkelgesprekken.
- Ook hebben we een leiderschapontwikkelprogramma dat bijdraagt aan de pijler ‘vitale medewerkers’.
- Gaan we verder met de doorontwikkeling van de disciplinegebonden staven.
“De krappe arbeidsmarkt in combinatie met een stijgende zorgvraag vraagt om innovatieve oplossingen.”
Duurzaamheid als zesde pijler Als GGNet willen we met ons zorgaanbod en organisatie van werk een actieve bijdrage leveren aan de zeventien Sustainable Development Goals (Global Goals). Dat zijn doelstellingen van de Verenigde Naties met als doel om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Daarom voegen we in 2022 duurzaamheid als zesde pijler toe aan onze ambities. Daarnaast focussen we op de vier volgende doelstellingen uit de Global Goals:
- Goede gezondheid en welzijn.
- Eerlijk werk en economische groei (o.a. SROI, leerwerkbedrijf, GGNet Campus).
- Ongelijkheid verminderen (o.a. antistigma, SROI).
- Klimaatactie (milieuthermometer zorg).