Financieel gezond
Ons huishoudboekje is op orde om patiënten snel, betaalbaar en goed te helpen. We willen de psychische zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Voor iedereen. Daarom zetten we naast behandeling sterk in op gezondheid en welbevinden. Daarnaast richten we onze processen zodanig in dat de tijd van onze zorgprofessionals zoveel mogelijk besteed wordt aan de patiënt. GGNet experimenteert daarvoor met andere, nieuwe vormen van financiering. Hierbij kijken we juist over de huidige schotten in de financiering heen om op die manier de noodzakelijke vernieuwing op gang te brengen. Zo helpt het denken in gezondheidsopbrengsten om de maatschappelijke waarde van onze zorg te laten zien. Mensen die beter in hun vel zitten kunnen makkelijker een baan vinden, komen minder snel in schulden terecht en maken minder gebruik van de zorg. De leidende vraag hierbij: wat zijn de uitkomsten van de zorg tegen welke kosten? In 2021:
- Boekten we een positief financieel resultaat.
- Maakten we plannen voor nieuwbouw en renovatie op GGNet Warnsveld.
Terugblik op 2021
GGNet boekte in 2021 een positief resultaat. Een resultaat dat beter was dan we begroot hadden. Onze behandelingen gingen, ondanks de coronacrisis, voor het grootste deel door. Toch zijn er ook enkele kanttekeningen.
Het positieve resultaat is vooral te danken aan de veerkracht en inzet van onze collega’s. Met name aan het begin van 2021 konden de meeste behandelingen doorgaan, wat we niet verwacht hadden. Collega’s hebben met succes gebruik gemaakt van de (digitale) mogelijkheden die er zijn.
Daling in laatste kwartaal Aan die positieve trend komt later in het jaar een einde. Zoals in heel Nederland, neemt het ziekteverzuim enorm toe in het laatste kwartaal van 2021. Zowel onder onze collega’s als onze patiënten. We zien daarom een daling in het aantal behandelingen. De financiële effecten daarvan zien we ook in het eerste kwartaal van 2022.
Noodzakelijke investeringen Natuurlijk zijn we blij met een positief resultaat van ongeveer twee procent van de totale omzet. Dat resultaat is nodig voor de uitdagingen van de toekomst. De krappe arbeidsmarkt in combinatie met een stijgende zorgvraag vraagt om grote investeringen. Zo willen we (nog) meer gebruikmaken van technologie om bijvoorbeeld onze behandelingen plaats- en tijdonafhankelijk te maken. Ook willen we onze data nog beter analyseren om de zorg beter en persoonlijker te maken. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderwerp: de komende jaren investeren we drie miljoen euro extra in het verduurzamen van ons vastgoed. Tot slot willen we met onze partners in de regio samenwerken om samen passende zorg te blijven bieden. De wachtlijstaanpak in de regio Apeldoorn is daar een voorbeeld van.
GGNet Warnsveld: een veilige én gezonde plek voor iedereen
GGNet heeft een ‘masterplan’ laten maken voor de toekomstige invulling en ontwikkeling van het gebied Het Groot Graffel. Dit is de oorspronkelijke naam van het landgoed dat we nu kennen als het ‘GGNet-terrein Warnsveld’. Onderdeel van dit plan is een nieuwe behandelkliniek.
Onderdeel van de samenleving We ontwikkelen het terrein op zo’n manier dat het een fijne en veilige plek is voor cliënten, medewerkers en bezoekers. De visie van GGNet (Een Wereld te Winnen) en het meerjarenbeleidsplan zijn daarbij leidend. Hierbij past een omgeving die onderdeel is van de samenleving en waar ook bezoekers of mensen uit de omgeving zich welkom en prettig voelen om te verblijven. De medezeggenschapsraden van GGNet, diverse gebruikers van het terrein én omwonenden hebben input gegeven voor dit masterplan.
Waarom (nu)? Een deel van de huidige gebouwen op het terrein is toe aan vervanging of renovatie. Daarnaast zijn er nieuwbouwplannen en plannen voor een sport- en beweegpark sport- en beweegpark waar mensen actief aan hun herstelproces kunnen werken. Dit is dus hét moment om te kijken hoe we de identiteit van GGNet niet alleen in zorg kunnen laten zien, maar ook in de fysieke omgeving terug kunnen laten komen. Bovendien past dit bij onze ambitie om de gebouwen te verduurzamen.
Nieuwbouw Behandelkliniek Warnsveld Na een aantal jaren van voorbereiding werd eind 2021 gestart met het grondwerk voor de bouw van een nieuwe behandelkliniek waar plek is voor ruim honderd patiënten. Het moderne en toekomstbestendige gebouw wordt ingericht voor mensen die dringend intensieve psychische zorg nodig hebben. Denk aan mensen die in een psychose verkeren of manisch zijn
"Vergelijk het met de eerste hulp en de intensive care in het ziekenhuis, maar dan als het geestelijk niet goed met je gaat", vertelt Esther van Gaalen-Werner, directeur Behandeling en Verblijf bij GGNet. Nu worden mensen in zo'n situatie opgenomen op drie GGNet-locaties: Apeldoorn, Doetinchem en Warnsveld. "Wat we de afgelopen jaren hebben gezien, is dat wij wat versnipperd raken in de zorg en dat we niet meer op alle plekken de hoogspecialistische zorg kunnen bieden zoals we graag willen. Daardoor wordt de zorg ook veel duurder. Door de drie locaties samen te voegen in Warnsveld verkorten we de lijnen tussen specialisten zodat opnames effectiever en daarmee korter kunnen duren."
Architectuur IAA-architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Zij kregen de opdracht de specifieke functionaliteit van hoog intensieve zorg in harmonie te laten zijn met de parkachtige omgeving en passend bij historische waarde van Groot Graffel.
Planning GGNet verwacht medio 2022 te starten met de bouw en het gebouw in gebruik te nemen in december 2023. De geraamde kosten van het nieuwbouwproject bedragen 20 miljoen euro.