Toezicht en mede-zeggenschap

De Raad van Toezicht houdt toezicht op de wijze waarop de raad van bestuur GGNet bestuurt. Ook adviseert de raad van toezicht de raad van bestuur en vervult de werkgeversol.

GGNet kent drie officiële medezeggenschapsorganen. Dit zijn:

  • de Ondernemingsraad GGNet
  • de Centrale Cliëntenraad GGNet
  • de Familieraad GGNet

De Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op de wijze waarop de Raad van Bestuur GGNet bestuurt. Ook adviseert de Raad van Toezicht de raad van bestuur en vervult de werkgeversol. Sinds de invoering van de wet verplichte ggz benoemt en ontslaat de Raad van Toezicht de geneesheren directeuren. De Raad van Toezicht richt zich daarbij op de hoofddoelstelling van GGNet als maatschappelijke onderneming: het bieden van verantwoorde zorg. Dit is patiëntgerichte, effectieve, doelmatige, veilige, betaalbare en toegankelijke zorg.

Leden

In 2021 bestond de Raad van Toezicht uit vijf leden: de heren J. A. Emanuels, L.L. Schoots (voorzitter), A.H. Schene, J. P.G Nijsten en mevrouw R. J. Weil. Helaas heeft de heer A. H. Schene, vicevoorzitter van de Raad van Toezicht en voorzitter van de Kwaliteitscommissie vanwege gezondheidsredenen zijn functie neer moeten leggen met ingang van 4 februari 2021. De raad is hem zeer erkentelijk voor zijn grote inzet voor GGNet. Zijn hart lag bij de patiëntenzorg, het opleiden van professionals en de wetenschap. Met zijn expertise en ervaring op deze gebieden heeft hij de dialoog in de raad van toezicht en met de raad van bestuur verrijkt en verdiept. Na het aftreden van de heer A.H. Schene heeft mevrouw R.J. Weil het vicevoorzitterschap van de Raad van Toezicht op zich genomen en de heer L. L. Schoots het waarnemend voorzitterschap van de Kwaliteitscommissie. Mevrouw R.H.M. Vernimmen volgde de heer A.H. Schene op. Daarmee voldeed de raad aan het tot 1 januari 2020 geldende wettelijke streefcijfer om minimaal 30% van de zetels door vrouwen te bemensen. Met oog op de diversiteit in de raad van toezicht wordt in geval van een vacature in de voordracht van kandidaten gestreefd naar een evenwichtige man-vrouw verdeling. Door het einde van de tweede benoemingstermijn van mevrouw R. J. Weil eind 2021 gaat op dit moment bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit naar een vrouw.

Ondernemingsraad GGNet

De Ondernemingsraad (OR) is voortdurend op zoek naar een gezond evenwicht tussen het belang van het personeel in GGNet en het belang van de organisatie zelf. De OR is spreekbuis van de werkvloer én gesprekspartner van de Raad van Bestuur.

Activiteiten van de OR Maandelijks bespreken de OR en de werkgever in de overlegvergadering de algemene gang van zaken van de onderneming. GGNet is een organisatie die zich aan het ombouwen is tot een zelforganiserende organisatie. Dit heeft consequenties voor de OR: eerder meegenomen worden bij plannen, adviesaanvragen, instemmingsvragen en erop toezien dat medewerkers in voldoende mate bij veranderingen worden betrokken. Daarom vraagt de OR een participatie-paragraaf in alle aanvragen die inzichtelijk maakt hoe medewerkers invloed hebben kunnen uitoefenen op de plannen en de besluitvorming. De OR maakt gebruik van contactpersonen dwars door de organisatie heen, die de OR voeden en die geraadpleegd kunnen worden. De OR van GGNet bestaat uit 15 leden.

Advies en instemming De Ondernemingsraad heeft vier adviesaanvragen en vier instemmingsaanvragen behandeld in 2021. De volgende adviesaanvragen zijn aan bod gekomen:

  • Adviesaanvraag aanpassing/herziening huisregels GGNet
  • Richtlijn gewenste intimiteiten
  • Aansturing IVB Warnsveld
  • Beëindiging Scelta Den Haag

Op al deze adviesaanvragen heeft de Ondernemingsraad, na goed beraad, positief kunnen adviseren. Het uiteindelijke aantal instemmingsaanvragen bedroeg drie stuks (de vierde is terugverwezen en zal in 2022 opnieuw worden ingediend).

  • Regeling thuiswerken
  • Leaseauto regeling
  • Extra vergoeding artsen 7x24 uurs diensten
  • De regeling thuiswerken is na een eenmalige intrekking en herziening opnieuw ingediend en daar is mee ingestemd. Met de leaseregeling is eveneens ingestemd. De regeling met betrekking tot de extra vergoeding voor artsen binnen de 7x24-uursdiensten is ingetrokken, omdat de Ondernemingsraad hier geen zeggenschap over bleek te hebben. De regeling reiskostenvergoeding voor artsen in opleiding tot specialist (AIOS), die eind september opnieuw voorgelegd had moeten worden ter evaluatie, heeft vertraging opgelopen en zal in de loop van 2022 opnieuw ingediend worden.

Familieraad

De Familieraad van GGNet wil een stem geven aan de familieleden en andere direct betrokkenen van patiënten van GGNet. Uitgangspunt hierbij is dat zij deel uitmaken van de leefomgeving van patiënten en een wezenlijke rol (kunnen) spelen bij hun herstel. Wij streven daarom naar een actieve en vanzelfsprekende betrokkenheid van familie bij de behandeling en begeleiding van patiënten. Als pleitbezorger van de versterking van familiebetrokkenheid binnen GGNet willen wij vooral laten zien dat samenwerking tussen de patiënt, de familie en ook de hulpverlener (de Triade) ten goede komt.

Het jaar 2021 stond vooral in het teken van de pandemie. Dat betekende aanpassingen doen op de manier waarop de Familieraad in contact stond met elkaar, de familie en naasten, de organisatie en de externe partijen. Veel van deze afspraken verliepen digitaal, via Zoom of Teams. Omdat GGNet een zorginstelling is, was het moeilijk om in de zomer van 2021 weer naar “normaal” te gaan en de afdelingen op te gaan. Covid-19 bleef een gevaar. De contacten waren vooral digitaal en inmiddels een gewone manier van werken. Gelukkig weten we elkaar meer en meer te vinden en waar mogelijk werd vanuit huis gewerkt.

De Centrale Cliëntenraad

GGNet heeft twee lokale cliëntenraden die de plaatselijke belangen van cliënten behartigen en één Centrale Cliëntenraad die de overstijgende belangen ter harte neemt. De lokale raden zijn vertegenwoordigd in de Centrale Cliëntenraad.

De cliëntenraden van GGNet komen op voor de belangen van patiënten van GGNet. Met als doel de gemeenschappelijke belangen van patiënten te behartigen en medezeggenschap te bevorderen. Dit doen de cliëntenraden door mee te denken, te praten en te beslissen over zaken die nu of in de toekomst belangrijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de behandeling, het behandelaanbod, het activiteitenaanbod, privacy, bejegening, bescherming, het separeerbeleid of veiligheid. De Cliëntenraad geeft gevraagde en ongevraagde adviezen uit over het beleid en de kwaliteit van het zorgaanbod. Uitgangspunt daarbij is: welke gevolgen zijn er van het veranderende beleid voor de patiënten te verwachten? Daarin proberen de cliëntenraden een goede afweging te maken tussen de belangen van de patiënten én de belangen van de organisatie. In 2021

  • Gaf de Centrale Cliëntenraad maandelijks een nieuwsbrief uit waarin uitgelegd wordt met welke onderwerpen de raad die maand bezig is geweest in het belang van de patiënten. En er worden thema s belicht die voor patiënten belangrijk kunnen zijn.
  • Werden er ondanks corona zoveel mogelijk contactbezoeken op locatie afgelegd om signalen op te halen en zichtbaar te blijven. Gelukkig konden de laatste maanden de contacten nog verder geïntensiveerd worden.
  • Werd tijdens de coronaperiode een chatmogelijkheid op de woensdagmiddag aangeboden via de website ggnet.nl.
  • Was de Centrale Cliëntenraad betrokken bij diverse adviesaanvragen zoals bijvoorbeeld het veranderde wasbeleid, de sluiting van GGNet Scelta Den Haag en het Poseybed*.
  • Was er structureel overleg met de Raad van Bestuur, de Zorgdirectie, diverse managers en beleidsontwikkelaars.
  • Was er betrokkenheid bij belangrijke onderwerpen zoals het rookvrijbeleid en cameratoezicht.
  • Was er contact met de Raad van Toezicht. * Poseybed: een bed dat voorkomt dat onrustige of verwarde mensen zomaar uit bed kunnen stappen of vallen.