Technologie

De inzet van technologie is niet meer weg te denken binnen GGNet. We gebruiken technologieën voor verschillende doelen. Zo leren we van data, kunnen we onze zorg persoonlijker maken, het therapeutisch effect van een behandeling versterken, de regie (nog) meer bij onze patiënten leggen en behandeling plaats- en tijdonafhankelijk maken. Door de coronacrisis is dat laatste onderdeel in een versnelling gekomen. Zowel voor onze collega’s als onze patiënten.

Daarnaast is door de schaarste op de arbeidsmarkt én een toename van de zorgvraag de inzet van technologie noodzakelijk. Denk daarbij aan e-healthtoepassingen, virtual reality of domotica voor substitutie en aanvulling van zorg. Het zogenaamde blended behandelen (een combinatie van live en online bijeenkomsten) draagt bij aan de toegankelijkheid van zorg en het nemen van eigen regie. Sommige behandelingen vinden zelfs helemaal online plaats. In 2021 hebben we grote stappen gezet om technologie een plek te geven binnen ons werk en aanbod. In dat jaar:

  • Neemt de inzet van technologie binnen GGNet toe.
  • Kunnen mensen proeven van technologie in GGNet Labs.
  • Werd een nieuwe digitale werkomgeving geïmplementeerd.

Technologie: digitalisering en nieuwe mogelijkheden

In 2021 hebben we grote stappen gezet om meer technologie te gebruiken in onze zorg. Van de inzet van robots tot een app voor het behoud van structuur in je dag. In totaal ging het om negen pilots. Bij deze innovaties houden we steeds onze doelen voor ogen: vergroten van het welzijn voor patiënten en collega’s én het verlagen van de zorgkosten.

Digitalisering van de zorg Virtual reality en patiëntplatform Karify zijn twee belangrijke pijlers van de digitalisering van de zorg in 2021. In drie verschillende pilots hebben we gekeken naar de inzet van virtual reality in de behandeling:

  • Virtual Reality EMDR
  • Virtual Reality Exposuretherapie
  • Virtual Reality voor angst en paniekbehandeling

Tegelijkertijd investeren we al een aantal jaren in het opschalen van blended behandelingen. In 2020 hebben we hier veel gebruik van gemaakt vanwege Corona. De inzet van blended behandelingen nam daarna wat af om te stabiliseren in 2021. Patiëntplatform Karify met haar grote bibliotheek met online modules wordt nu méér en frequenter ingezet dan voor de komst van Corona. In 2022 is het doel dat patiënten dit nog vaker gebruiken, ook om ze te laten profiteren van de combinatie van thuis en op locatie behandelen. Daarnaast willen we in 2022 de digivaardigheden van medewerkers vergroten.

Technologische mogelijkheden Door ons nieuwe initiatief GGNet Labs zijn er in 2021 bijna 350 collega’s bijgeschoold over de technologische mogelijkheden in hun zorgpraktijk. Dit gebeurde door online workshops, workshops op locatie en de Probeerservice. De Probeerservice is een soort winkel op onze locatie in Warnsveld waar medewerkers, patiënten en naasten dagelijks naartoe kunnen om technologische producten te proberen (zie ook de blog van Marijke in dit jaarverslag). De Probeerservice heeft nu zestien producten in haar assortiment, allemaal streng gescreend op gebruikersgemak, veiligheid en meerwaarde. De service bestaat sinds juli 2021 en leende al bijna zeventig keer producten uit waarbij de slaaprobot Somnox de populairste is.

Proeven van technologie in GGNet Labs: blog van Marijke

Technologie en innovaties vinden steeds vaker een plek binnen de zorg van GGNet. Ons uitgangspunt is dat het van meerwaarde is voor onze patiënten. Een eenvoudige manier op daarachter te komen: laat mensen de hulpmiddelen zelf testen. Dat kan bij GGNet Labs, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Melanie en Marijke bloggen over hun bezoek aan GGNet Labs.

Een nieuwe digitale werkomgeving

GGNet investeerde in 2021in een nieuwe digitale werkomgeving voor alle medewerkers. We stapten van Citrix over naar een andere ICT-dienstverlener waardoor we beter voorbereid zijn op de toekomst. We kunnen nu sneller en makkelijker met elkaar communiceren, eenvoudiger documenten delen en zijn niet meer gebonden aan de vaste werkplek op je bureau. Het aantal GGNet-brede verstoringen werd teruggebracht en het werken met beeld en geluid binnen de werkomgeving werd sterk verbeterd. Uitrol in stappen De nieuwe werkomgeving werd in stappen uitgerold. In april werd het oude intranet vervangen door een eenvoudige versie van de digitale werkomgeving die de naam ‘Startpunt’ meekreeg. Startpunt start op zodra een medewerker inlogt. Vanuit Startpunt kunnen medewerkers alle programma’s openen die zij nodig hebben, bestanden benaderen en de agenda of mail inzien. Gaandeweg het jaar ontwikkelde Startpunt zich tot een plek waar discussies worden gevoerd en ideeën ontstaan. In 2022 zal Startpunt worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten.

Op 18 oktober stapten we over naar de nieuwe digitale werkomgeving. Op alle locaties waren twee weken floorwalkers aanwezig om medewerkers indien nodig snel op weg te kunnen helpen. Ook de ICT-helpdesk van GGNet stond met extra menskracht stand-by om medewerkers op afstand te hulp te bieden.

Laptops in plaats van vaste computers Het stoppen met Citrix betekende ook dat we afscheid namen van de vaste PC's die overal binnen GGNet stonden. Alle medewerkers kregen een laptop zodat zij ook daadwerkelijk niet meer gebonden zijn aan een bureau op een vaste GGNet-locatie. Om het werken met laptops overal mogelijk te maken werden alle locaties van GGNet van Wi-Fi voorzien.

Nog één keer genieten van de floor walkers